news slide

Coffee cake.ΑΠΛΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ!!!!!!!!!!!

Δευτέρα σήμερα και τι έχουμε?? 
Το κέικ της Δευτέρας, σύμφωνα με το παιχνίδι της Νοτούλας, όπου δυο Δευτέρες κάθε μήνα σερβίρουμε σπιτικό κέικ με το καφεδάκι σας!! 
Με τον καφέ, σας το χω ξαναπεί, έχω μια σχέση εξάρτησης. 
Πίνω……. δεν λέω πόσους καφέδες, μονίμως κυκλοφορώ με μια κούπα καφέ στο χέρι, έχει καταντήσει το σήμα κατατεθέν μου πλέον. 
Οποιοδήποτε γλυκό, λικέρ ή παγωτό έχει άρωμα καφέ, με ξετρελαίνει. 

 



 




Γι αυτό το θέμα coffee cake το χω ψάξει πολύ, κι έχω καταλήξει σε δυο συνταγές πολύ πετυχημένες.
Θα σας δώσω σήμερα την μία και εν καιρώ και την άλλη.
Όποιαν και από τις δύο αν φτιάξετε, θα την λατρέψετε! 
Η σημερινή συνταγή είναι το γνωστό coffee cake της Βέφας, με κάποιες αλλαγές που έχω κάνει. Το κεκάκι ίσως σας φανεί λίγο μπελαλίδικο, αλλά πιστέψτε με δεν είναι καθόλου! Μία φορά αν το φτιάξετε, θα το φτιάχνετε συνέχεια, είναι απίστευτα νόστιμο. 
Πλούσιο άρωμα καφέ ξεχύνεται στην κάθε μπουκιά, ενώ η αρωματισμένη με καφέ κρέμα στην γέμιση αλλά και στο γλάσο και το καβουρδισμένο αμυγδαλάκι το κάνουν ακαταμάχητο. 
Είναι το τέλειο κέικ για να συνοδεύσει ένα ζεστό αρωματικό καφέ. 
Πάμε να το φτιάξουμε!

 
 


 

 



 

 

 

 

Τα υλικά μας: 
Για το κέικ 
240 γρ. αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του) 
240 γρ. ζάχαρη 
75 γρ. βούτυρο λιωμένο 
3 αυγά 
2 κουταλάκια στιγμιαίο καφέ 
50 ml νερό 
60 ml γάλα εβαπορέ αδιάλυτο 
μισό κουταλάκι σόδα 
1/4 κουταλάκι αλάτι 

 



 




Για το γλάσο 
80 ml γάλα εβαπορέ αδιάλυτο 
40 γρ. ζάχαρη 
60 ml ζεστό γαλλικό καφέ 
2 κουταλάκια στιγμιαίο καφέ 
2 κρόκους αυγών 
1 καψουλάκι βανίλια άρωμα 
85 γρ. βούτυρο λιωμένο
115 γρ. ζάχαρη άχνη 
Επιπλέον 
60 γρ. αμύγδαλα χωρίς φλούδα 

 

 
 



 



 


Στην πράξη: 
Ξεκινάμε καβουρντίζοντας τα αμύγδαλα. 
Κόβουμε τα αμύγδαλα σε 2-3 μικρότερα κομμάτια, τα βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο βούτυρο, και τα καβουρντίζουμε ελαφρά, να αλλάξουν χρώμα (δεν θέλουμε να μας καούν, γιατί θα πικρίζουν) 
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, και τα ακουμπάμε σε πιάτο στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Τα αφήνουμε στην άκρη. 
Φτιάχνουμε το κέικ 
Διαλύουμε τον στιγμιαίο καφέ στο νερό και το ρίχνουμε σε βαθύ μπολ με όλα τα υπόλοιπα υλικά του κέικ. 
Χτυπάμε καλά το μείγμα με μίξερ χειρός, να αφρατέψει. 
Το αδειάζουμε σε καλά βουτυρωμένη φόρμα για κέικ και το ψήνουμε στον αέρα, στους 175 βαθμούς, για 45΄ ή μέχρι το κέικ μας να είναι έτοιμο (ελέγχουμε βυθίζοντας την λάμα ενός μαχαιριού). 
Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, το αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει και μετά το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως. 
Ετοιμάζουμε το γλάσο 
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε τον γαλλικό καφέ, το γάλα, την ζάχαρη, τον στιγμιαίο καφέ και τους κρόκους. Τα χτυπάμε καλά με το σύρμα, να ομογενοποιηθεί το μείγμα. 
Βάζουμε το κατσαρολάκι πάνω από μεγαλύτερη κατσαρόλα με νερό που βράζει (μπεν μαρί) και ανακατεύουμε για 10 λεπτά περίπου. 
Εδώ θέλει λίγο υπομονή, το γλάσο πρέπει να πήξει σχετικά, γι αυτό μην βαρεθείτε να το ανακατεύετε για ένα δεκάλεπτο. 
Βάζουμε το κατσαρολάκι στο ψυγείο για μισή ώρα, να κρυώσει το γλάσο. 
Στην συνέχεια σε ένα μπολ, χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη και την βανίλια. 
Προσθέτουμε και το μείγμα του καφέ που έχουμε φυλάξει στο ψυγείο και ανακατεύουμε καλά, να ενσωματωθούν τα υλικά μεταξύ τους. 
Συναρμολόγηση 
Με κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε το κέικ που θα έχει ήδη κρυώσει σε δυο κομμάτια οριζόντια.
Απλώνουμε το μισό γλάσο , πασπαλίζουμε με καβουρντισμένο αμυγδαλάκι και ενώνουμε τα δύο κομμάτια.

Καλύπτουμε όλη την εξωτερική επιφάνεια του κέικ με το υπόλοιπο γλάσο και πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα καβουρντισμένα μυγδαλάκια. 
Φτιάχνουμε έναν ωραίο καφέ, σερβίρουμε στον εαυτό μας ένα μεγάλο κομμάτι, κλείνουμε τα μάτια και απολαμβάνουμε άρωμα και γεύση! 
Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη εβδομάδα!

Σχετικά άρθρα: