news slide

Κέικ με κανέλα και καρύδια στη μέση (video)

Όταν η θεία Φ. μας έφτιαξε αυτό το κέικ  για πρώτη φορά πριν από πολλά πολλά χρόνια,
δεν βρίσκαμε ούτε μαύρη ζάχαρη ούτε καρύδια πεκάν εδώ. Η συνταγή ήταν αμερικάνικη
αφού η θεία είχε ξενιτευτεί . Μας το έφτιαχνε με καρύδια και λευκή ζάχαρη στη γέμιση παρόλο που ήθελε μαύρη η συνταγή.

 
 

Τα τελευταία χρόνια το ξαναφέραμε στην
επικαιρότητα με κάποιες προσαρμογές βέβαια. Τομισό βούτυρο αντικαταστάθηκε με ελαιόλαδο , και τα
πεκάν εξακολουθούν να αντικαθιστώνται με ντόπια καρύδια



. Η κανέλα και η μαύρη
ζάχαρη της αρχικής συνταγής (που τώρα βρίσκουμε παντού) διατηρήθηκαν.

 
 

Πρόκειται για ένα πεντανόστιμο και αφράτο
κέικ που γίνεται πολύ εύκολα αφού θέλει τα αυγά να προστίθενται ολόκληρα . Δεν χωρίζουμε
τα ασπράδια, δεν χτυπάμε μαρέγκα. Κι όμως το ελαιόλαδο και το γιαούρτι το
κάνουν ιδιαίτερα αφράτο και η κανέλα ιδιαίτερα αρωματικό.

 
 
 
 
Υλικά:
 
1/2  – 3/4 κούπας καρύδια χοντροκοπανισμένα
4 κουταλιές μαύρη ζάχαρη
2 κοφτές κουταλιές κανέλα (κι αν θέλουμε λίγο γαρύφαλλο)
½ κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
½ κούπα ελαιόλαδο
1,5 κούπα λευκή ζάχαρη
4 αυγά
3 κούπες αλεύρι
3 κουταλάκια μπέικιν
½ κουταλάκι σόδα
2-3 βανίλιες
1 κούπα γιαούρτι
 
@ads@@
 
Επί το έργον:
 
 

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα καρύδια με την κανέλα και τη
μαύρη ζάχαρη και τα αφήνουμε στην άκρη. Μετράμε το αλεύρι και προσθέτουμε το
μπέικιν , τη σόδα και τις βανίλιες.

 

Αν υπάρχουν απορίες, πιστεύω ότι τις λύνει το βίντεο της συνταγής 

https://

 

 
Σε άλλο μπολ χτυπάμε τη λευκή ζάχαρη με το ελαιόλαδο και το
βούτυρο να ομογενοποιηθούν και να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά.
 
 
Όταν το
μείγμα έχει γίνει σαν κρέμα προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά να
ενσωματωθεί. Στο τέλος προσθέτουμε το γιαούρτι.
 
 
Σε φόρμα κέικ 28 νούμερο που έχουμε λαδώσει και αλευρώσει, ρίχνουμε
το 1/3 από το μείγμα του κέικ . Απλώνουμε το μισό μείγμα των καρυδιών, το 1/3 του
κέικ, τα υπόλοιπα καρύδια και τελειώνουμε με το τελευταίο 1/3 του μείγματος του
κέικ. 
 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο  στους
180 βαθμούς (λίγο πιο κάτω από τη μεσαία σχάρα)  για 1 ώρα περίπου. Αφήνουμε
να μείνει για 10 λεπτά στη φόρμα και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Όταν κρυώσει
πασπαλίζουμε με αχνοζάχαρη.
 
 
 
Παρατηρήσεις:
 
1) Δοκιμάζουμε στα 50 λεπτά βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέικ μας
και κανονίζουμε τον χρόνο ψησίματος που απομένει. Η λάμα πρέπει να βγαίνει
καθαρή . Δεν παραψήνουμε όμως να στεγνώσει.Φυσικά δεν ανοίγουμε το φούρνο πριν τα 45 λεπτά.
 
2)Επειδή τα μικρά γιαούρτια του εμπορίου δεν γεμίζουν μια
κούπα, συμπληρώνουμε με γάλα.
 
3)Πολλές φορές σ’ αυτό το κέικ έχω αντικαταστήσει το
γιαούρτι με κεφίρ με άριστα αποτελέσματα.
 
4)Αντί καρύδια μπορούμε να βάλουμε αμύγδαλα ή φουντούκια,
και αντί αχνοζάχαρη σοκολάτα ή καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα όπως στη συνταγή  που
περιγράφω εδώ.
 
 
Εύχομαι αυτά που θα έλθουν από αύριο, να είναι καλύτερα από
αυτά που ζούμε…
 

https://www.cretangastronomy.gr/2015/01/%CE%BA%CE%AD%CE%B9%CE%BA-%CE%BC%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CF%8D%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%B7-2/

Σχετικά άρθρα: